Skrolujte za još

Uslovi i Način Korišćenja Službenog Vozila Firme

мар 13, 2024

hero
HBL > Vesti > Clanak > Uslovi i Način Korišćenja Službenog Vozila Firme

Firma svojim zaposlenima može da odobri korišćenje službenog vozila za obavljanje posla, tj. radi obavljanja delatnosti koje se osnose konkretnu firmu. Takođe, postoji način i da firma zaposlenima odobri i korišćenje službenog auta za sopstvene potrebe. U nastavku sledi više informacija o ovoj temi – način korišćenja službenog automobila firme, da li se za korišćenje službenog auta plaća porez, kada i druga pitanja.

Sa jedne strane firma odobrava upotrebu službenih automobila licima koja su zaposlena u toj kompaniji. Međutim, korišćenje službenih vozila može da se omogući i licima koja imaju neku drugu vrstu ugovora o radnom angažovanju. Tačnije, onima koja nisu u radnom odnosu (nisu zaposlena) u toj firmi.

Ovo je moguće samo pod jednim uslovom – da službeno vozilo koriste u cilju obavljanja poslova za potrebe delatnosti tog privrednog subjekta. Sve o navedenoj temi sledi u nastavku.

 

1. Način korišćenja službenog vozila

 

Postoji više načina da se službena vozila i druga prevozna sredstva u vlasništvu firme koriste:

  1. korišćenje službenog vozila tokom radnog vremena ili van radnog vremena, samo za poslove ili potrebe firme;
  2. korišćenje službenog automobila u privatne svrhe – automobil je u vlasništvu poslodavca, a koristi se u privatne svrhe zaposlenog (zasniva se ugovor o korišćenju službenog vozila u privatne svrhe).

U praksi, službena vozila se najčešće koriste za posao, ali treba istaći da postoji zakonska mogućnost i način da se radnicima omogući korišćenje automobila firme u privatne svrhe. U tom slučaju, upotreba službenog automobila za lične potrebe tretira se kao pogodnost i kao primanje zaposlenog (zarada). Ovo primanje se oporezuje – plaćaju se porez i doprinosi kao na zaradu.

Upotreba službenog vozila ili drugog prevoznog sredstva firme se mora urediti posebnim dokumentima, bilo da je u pitanju korišćenje za posao ili u privarne svrhe:

  • opštim aktom poslodavca (Pravilnik o radu, kolektivni ugovor ili drugi akt) ili
  • ugovorom između poslodavca i zaposlenog (ugovor o radu, ugovor o korišćenju službenog vozila…).

Na ovaj način definišu se svi kriterijumi oko načina korišćenja, svrhe upotrebe, naknada, troškova i drugo. Takođe, određuje se i pod kojim uslovima se prevozno sredstvo koristi za privatne svrhe, a pod kojim uslovima za službene.

 

1.1. Korišćenje službenog auta samo za poslovne svrhe

 

Kada poslodavac odobri zaposlenom korišćenje službenog vozila samo u poslovne svrhe, to znači da automobil može da koristi jedino u slučaju kada za obavlja dužnosti i zadatake koje su vezani za delatnost i poslove firme. U tom slučaju, vozilo se koristi isključivo za službene potrebe (u toku radnog vremena, van radnog vremena, za dolazak i odlazak sa posla…). Sve troškove, naknade oko upotrebe, održavanje i druge rashode snosi poslodavac.

 

1.2. Korišćenje službenog vozila u privatne svrhe

 

Kada poslodavac odobri korišćenje vozila za privatne potrebe, to znači da zaposleni dobija pogodnost određene vrednosti za upotrebu vozila i u tom slučaju ona se tretira kao zarada. Tada se osnovna zarada zaposlenog uvećava za vrednost te pogodnosti (za vrednost korišćenja službenog automobila). Za nju se plaćaju porez i doprinosi, isto kao na zaradu.

Da bi zaposleni mogao koristiti vozilo firme za svoje lične potrebe, potrebno je da postoji zvanična i dokumentovana odluka poslodavca. Najčešće se ovo pitanje definiše opštim aktom. Za određenog zaposlenog koji će koristiti automobil donosi se Odluka o korišćenju službenog vozila u privatne svrhe. Nakon toga, poslodvac i zaposleni potpisuju ugovor kojim se stiče pravo zaposlenog da koristi taj službeni automobil za svoje lične i privatne potrebe.

Ugovori kojima se uređuje ovo pitanje su:

  • ugovor o korišćenju službenog vozila u privatne svrhe,
  • ugovor o radu.

Takođe, poslodavac i zaposleni ugovorom definišu i druga pitanja vezana za uslove i obaveze oko korišćenja službenog automobila. To su:

  • period korišćenja službenog vozila;
  • naziv, marka vozila i registarski broj;
  • da li se plaća nadokada za korišćenje ili ne (da li je zakup);
  • ako se plaća u kolikom iznosu;
  • način ili dinamika plaćanja – jednokratno ili višekratno (mesečno, kvartalno, polugodišnje…);
  • da li troškove/rashode oko upotrebe vozila i tekućeg održavanja (gorivo, maziva, servis, registracija, sitne popravke, rezervni delovi, zamena ulja…) snosi poslodavac ili su na teret zaposlenog;
  • broj pređenih kilometara na dan preuzimanja službenog automobila na korišćenje.

 

1.3. Korišćenje službenog auta koje nije u vlasništvu firme

 

Poslodavac zaposlenom može omogućiti korišćenje službenog vozila u privatne svrhe bez obzira na vlasništvo nad tim automobilom. Drugim rečima:

  • zaposleni može da koristi službeni auto i kada je poslodavac vlasnik vozila,
  • zaposlenom može biti omogućeno da koristi iznajmljeno službeno vozilo u privatne svrhe (kada je uzeto u najam za potrebe firme – poslodavac je zakupac, primalac lizinga itd).

Firma za službene potrebe može koristiti i vozilo koje je u vlasništvu drugog lica (najam), kao i prevozno sredstvo koje je u vlasništvu lizing kuće od koje ga (plaća nadoknadu za korišćenje dok ga ne otkupi – kupovina službenog auta ili korišćenje vozila uz otkup). U ovim slučajevima, sklapa se ugovor o najmu ili o zakupu dok se ne stekne pravo na otkup.

 

1.4. Privatno vozilo u službene svrhe i najam

 

Pisali smo da postoji i način i da se privatno putničko vozilo koristi za potrebe firme. Zaposleni ga može koristiti za službene svrhe, kao i za svoje privatne potrebe. O tome se prethodno donosi odluka – o upotrebi privatnog vozila u službene svrhe ili se zaključuje ugovor o zakupu privatnog vozila za službene svrhe.

U tom slučaju, njemu mora da se odobri korišćenje privatnog putničkog vozila za prevoz na službenom putovanju. Automobil jeste u vlasništvu zaposlenog, ali se za potrebe posla ono koristi za službeni put u zemlji ili za službeno putovanje u inostranstvo.

 

2. Poreski tretman korišćenja službenog vozila u privatne svrhe

 

Kada je u pitanju poreski tretman i plaćanje poreza za korišćenje službenog vozila, poreska obaveza postoji i nju ima poslodavac. U skladu sa Zakonom o porezu na dohodak građana, korišćenje službenog vozila i drugog prevoznog sredstva u privatne svrhe smatra se primanjem, jer se ostvaruje kao pogodnost. Na nju se obračunava i plaća porez na zarade, kao i doprinosi za obavezno socijalno osiguranje.

Prema odredbama ZPDG (član 14a, stav 1.) korišćenje službenog vozila i drugog prevoznog sredstva u privatne svrhe tretira se kao primanje, koje je ostvareno po osnovu činjenja ili pružanja pogodnosti zaposlenom. U skladu sa Zakonom o radu, propisano je da u zaradu spada ona zarada koja je ostvarena po osnovu radnog odnosa, kao i sva druga primanja zaposlenog. Primanja oo osnovu pogodnosti korišćenja službenog automobila u privatne svrhe imaju karakter drugih primanja.

Prema Zakonu o porezu na dohodak građana, druga primanja koja se smatraju zaradom čine:

  • primanja u obliku bonova;
  • primanja po osnovu hartija od vrednosti (osim akcija stečenih u postupku svojinske transformacije);
  • primanja od novčanih potvrda;
  • primanja u obliku robe;
  • primanja ostvarena činjenjem ili pružanjem pogodnosti, opraštanjem duga, kao i pokrivanjem rashoda obveznika novčanom nadoknadom ili neposrednim plaćanjem.

U vezi sa navedenim i u skladu sa Zakonom, korišćenje službenog vozila u privatne svrhe smatra se primanjem po osnovu činjenja ili pružanja pogodnosti. Na navedena primanja obračunava se i plaća porez na zaradu, kao i doprinosi za obavezno socijalno osiguranje (ulaze u osnovicu za obračun). Obavezu plaćanja poreza i doprinosa za korišćenje službenog vozila kada se ono koristi u privatne svrhe ima poslodavac.

Ukoliko zaposleni za korišćenje službenog vozila u privatne svrhe ima i druga primanja za pokrivanje rashoda, konkretno za troškove goriva, maziva, servisa, održavanja i drugih rashoda koje mu plaća poslodavac, onda se ti troškovi takođe smatraju drugim primanjima, jer nastaju u vezi sa korišćenjem automobila. U skladu sa ZPDG, plaćanje troškova i održavanja koji nastaju korišćenjem tog vozila smatraju se primanjem po osnovu činjenja ili pružanja pogodnosti zaposlenom i pokrivanja rashoda obveznika novčanom nadoknadom ili neposrednim plaćanjem. Oni takođe ulaze u osnovicu za obračun poreza na zarade i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje.

 

2.1. Porez i doprinosi za korišćenje službenog auta u privatne svrhe

 

Poreske dadžbine koje poslodavac ima obavezu da plati po osnovu korišćenja službenog auta za lične potrebe, na bruto vrednost, su:

  • porez na zarade,
  • doprinosi za PIO – na teret zaposlenog i na teret poslodavca,
  • doprinosi za zdravstveno osiguranje – i na teret zaposlenog i na teret poslodavca,
  • doprinosi za nezaposlenost – i na teret zaposlenog i na teret poslodavca.

 

2.2. Porez na dohodak građana za koršćenje službenog vozila za privatne potrebe

 

Sva navedena primanja u vezi sa korišćenjem službenog automobila takođe su predmet oporezivanja za porez na dohodak građana (plaća se porez na dohodak).

Druga primanja zaposlenog nastala po osnovu korišćenja službenog automobila u privatne svrhe suračunavajue  u osnovicu za obračunavanje godišnjeg poreza na dohodak građana. Odnosi se takođe na druga primanja za pokrivanje rashoda, koja nastaju u vezi sa korišćenjem vozila i koje firma plaća zaposlenom.

Ukoliko zaposleni poslodavcu plaća neku nadoknadu po osnovu korišćenja službenog automobila u privatne svrhe iz svoje neto zarade (iz zarade na koju su obračunati i plaćeni porez i socijalni doprinosi), osnovica za obračun zarade se umanjuje za iznos te nadoknade. Takođe, iznis nadoknade ne ulazi ni u osnovicu za obračun i plaćanje godišnjeg poreza na dohodak.

 

Za sva dodatna pitanja oko korišćenja službenih vozila, poreskog tretmana i oporezivanjem u vezi sa ličnom upotrebom vozila, možete nas kontaktirati. Iskusni stručnjaci agencije za računovodstvo HLB TM DOO koji se sastoje od licenciranih ovlašćenih računovođa i poreskih stručnjaka mogu vam pružiti sveobuhvatne knjigovodstvene usluge..

Kontakt