Skrolujte za još

Koliko Iznosi Članarina Privrednoj Komori Srbije

29.06.2024

Koliko Iznosi Članarina Privrednoj Komori Srbije
HLB > Vesti > Clanak > Koliko Iznosi Članarina Privrednoj Komori Srbije

Pravna lica koja obavljaju svoju delatnost u Republici Srbiji su članovi Privredne komore Srbije. Za to članstvo se u određenom iznosu plaća članarina Privrednoj komori Srbije.

PKS članarina se plaća jednom mesečno, a visina članarine određuje se u skladu sa donetom Odlukom o visini, načinu i rokovima plaćanja jedinstvene članarine i finansiranju Privredne komore, koja važi od 1. januara 2024. godine.

Članstvo u PKS je obavezno i ono je propisano Zakonom o privrednim komorama. S’ tim u vezi, svi registrovani privredni subjekti u Srbiji su u obavezi da plaćaju članarinu Privrednoj komori, osim izuzetaka koji su propisani Zakonom.

U nastavku sledi detaljnije objašnjenje o ovoj temi – kako se stupa u članstvo Privredne komore Srbije, kolika je članarina za 2024. godinu i ko je oslobođen plaćanja članarine PKS.

 

Ko su članovi Privredne komore Srbije?

 

Članove Privredne komore Srbije čine svi privredni subjekti koji svoju registrovanu poslovnu delatnost obavljaju na teritoriji Republike Srbije.

Tu spadaju:

  • firme, odnosno osnovana pravna lica koja obavljaju registrovanu delatnost;
  • fizička lica mogu biiti članovi PKS preko opštih udruženja preduzetnika i oni čine kolektivne članove;
  • zadruge, kao kolektivni članovi preko zadružnih saveza,
  • kolektivni članovi, u koje spadaju udruženja, društva, organizacije koje obavljaju delatnost u oblastima zdravstvene, socijalne, boračke, invalidske zaštite, društvene brige o deci i drugim oblastima, kao i organizacije koje svojom delatnošću unapređuju rad i poslovanje privrednih subjekata;
  • kolektivni članovi koje čine ugovorne privredne komore.

Članstvo, odnosno status člana u PKS stiče se nakon upisa u Registar privrednih subjekata (to je Agencija za privredne registre ili APR), a u skladu sa posebnim zakonom kojim se definiše postupak registracije. To je Zakon o privrednim komorama.

 

Članarina Privredne komore Srbije za 2024. godinu

 

Privredna komora Srbije finansijska sredstva za svoj rad obezbeđuje iz različitih izvora. Jedan od izvora su članarine koje se obezbeđuju iz članstva kompanija, kao članica. Firme članice, odnosno pravna lica i sva privredna društva koja su članovi PKS plaćaju jedinstvenu članarinu.

Ostala finansijska sredstva, pored članarina, obezbeđuju se iz ostvarenog prihoda za poslove koji se obavljaju, od naknada za usluge, zatim od naknada za vršenje javnih ovlašćenja, kao i drugih izvora, u skladu sa Zakonom (od zakupa, projekata i drugih izvora).

Visina članarine PKS zavisi od najviše od dva faktora – veličine pravnog lica, kao i od ostvarenog poslovnog prihoda. U nastavku sledi detaljnije o načinu obračunavanja visine jedinstvene članarine PKS za 2024. godinu.

 

Visina članarine PKS u 2024. godini

 

Visina članarine koju PKS plaćaju njeni članovi definisana je Odlukom o visini, načinu i rokovima plaćanja jedinstvene članarine i finansiranju Privredne komore Srbije u 2024. godini. Odluku je donela Skupština Privredne komore 5-og decembra 2023. godine, a objavljena je u „Sl. glasniku RS“, pod rednim brojem 110/23.

Odluka o visini, načinu i rokovima plaćanja jedinstvene članarine i finansiranju Privredne komore Srbije u 2024. godini primenjuje se od 1. januara 2024. godine.

 

Obračun visine jedinstvene članarine PKS za 2024. za pravna lica

 

Kada su u pitanju pravna lica, članarina Privrednoj komori Srbije za 2024. plaća se u iznosu koji se određuje na osnovu dva parametra:

  1. prema veličini pravnog lica na koje je razvrstano na dan sastavljanja redovnog godišnjeg finansijskog izveštaja za 2022. godinu (mikro pravna lica, mala pravna lica, srednja pravna lica i velika pravna lica);
  2. na osnovu ostvarenog poslovnog prihoda u 2022. godini, a u skladu sa zakonom kojim se uređuje računovodstvo.

Visina članarine pravnih lica prema spomenutim parametrima:

  • iznos članarine za mikro pravna lica – mesečno 600,00 dinara + 1/12 iznosa od 0,004% od poslovnog prihoda;
  • iznos članarine za mala pravna lica – mesečno 3.600,00 dinara + 1/12 iznosa od 0,004% od poslovnog prihoda;
  • iznos članarine za srednja pravna lica – mesečno 43.000,00 dinara + 1/12 iznosa od 0,004% od poslovnog prihoda;
  • iznos članarine za velika pravna lica – mesečno 160.000,00 RSD + 1/12 iznosa od 0,004% od poslovnog prihoda.

Najviši iznos mesečne članarine Privrednoj komori Srbije iznosi 185.000,00 dinara, odnosno najviše u visini 1/12 iznosa od 0,1% od poslovnog prihoda.

Članovi koji ne prikazuju poslovni prihod u finansijskim izveštajima u obavezi su da plaćaju članarinu 3.000,00 dinara mesečno.

Iznos jedinstvene članarine za svakog člana PKS može se proveriti i izračunati direktno putem zvaničnog sajta Privredne komore Srbije na sledećem linku.

 

Izuzeci za plaćanje članarine PKS

 

# Članovi PKS čiji je poslovni prihod manji od 20.000.000,00 dinara nisu u obavezi da plaćaju deo članarine po osnovu poslovnog prihoda.

# Članovi PKS čiji je poslovni prihod manji od 1.000.000,00 dinara nemaju obavezu da plaćaju članarinu za 2024. godinu.

 

Oslobođenje od plaćanja članarine – ko ne plaća jedinstvenu članarinu PKS

 

Pojedini privredni subjekti mogu da budu oslobođeni od obaveze plaćanja jedinstvene članarine Privrednoj komori Srbije. Tu spadaju sledeći:

  • članovi PKS koji su novoosnovani privredni subjekti – sva nova pravna lica u koja spadaju i novoosnovava DOO u Srbiji koja postaju članovi PKS ne plaćaju članarinu jednu godinu od dana osnivanja firme;
  • članovi PKS koji su pod stečajnim postupkom – firme u stečaju oslobođene su da plaćaju članarinu PKS, počev od meseca u kome je otvoren stečajni postupak do meseca u kome je zaključen, odnosno obustavljen stečaj;
  • članovi PKS nad kojima je pokrenut postupak likvidacije – ove pravna lica nemaju obavezu plaćanja članarine od meseca kada je pokrenuta likvidacija.

 

Koji članovi imaju pravo na popust ili umanjenje članarine PKS za 2024. godinu?

 

Članovi Privredne komore nekada mogu i da ostvare određen popust ili umanjenje na članarinu koja je obračunata. U sledećim slučajevima je moguće:

  • za elementarne nepogode ili tehničko-tehnološke nesreće koje su onemogućile ili otežale poslovanje člana PKS;
  • ukoliko član Komore ima registrovano sedište na teritoriji lokalne samouprave IV grupe stepena razvijenosti (prema stepenu razvijenosti to su devastirana područja);
  • za preduzeća koja se bave profesionalnom rehabilitacijom i zapošljavanjem osoba sa invaliditetom;
  • za članove PKS koji su u postupku sticanja statusa socijalnog preduzetništva;
  • za članove koji su razvrstani, u skladu sa prethodnom stavkom, u veću kategoriju u odnosu na dan sačinjavanja redovnog godišnjeg finansijskog izveštaja za 2021. godinu;
  • za povezana lica, koji su članovi PKS.

U postupku odobravanja popusta na obračunatu članarinu odluku donosi Komisija za finansijska pitanja Skupštine Komore. Odlučuje se na osnovu pisanog zahteva člana PKS za odobravanje popusta i dostavljenih dokaza.

 

Kako se plaća članarina Privrednoj komori Srbije?

 

Članovi PKS jedinstvenu članarinu plaćaju jednom mesečno, u tekućem za prethodni mesec. Uplaćuje se uz isplatu zarade zaposlenima firme.

Prilikom uplate članarine upisuje se i jedinstven poziv na broj, jer sadrži PIB uplatioca (651-PIB uplatioca-2024.) Uplaćuje se na poslovni račun banke PKS, sa šifrom plaćanja broj 290.

 

Agencija za računovodstvene usluge HLB TM DOO Beograd vam može pomoći i odgovoriti na sva pitanja oko članstva i članarina Privrednoj komori Srbije. Kontaktirajte nas.

Kontakt