Skrolujte za još

Porodiljsko Odsustvo i Naknada Zarade za Vreme Porodiljskog Odsustva

19.08.2024

Porodiljsko Odsustvo i Naknada Zarade za Vreme Porodiljskog Odsustva
HLB > Vesti > Clanak > Porodiljsko Odsustvo i Naknada Zarade za Vreme Porodiljskog Odsustva

Svaka žena koja je u radnom odnosu kod poslodavca ima pravo da odsustvuje sa posla zbog trudnoće i porođaja, kao i na odsustvo sa posla radi nege deteta. Pravo na porodiljsko odsustvo i na naknadu imaju kako žene, tako i muškarci.

Radi se o dva prava u vezi sa porodiljskim odsustvom, a čiji se nazivi često u praksi objedinjuju:

  1. prvo – to je pravo na porodiljsko bolovanje (za period posle porođaja i oporavak);
  2. drugo – to je pravo na odsustvo sa posla radi nege deteta (za period nege deteta).

Porodiljsko bolovanje i odsustvo radi nege deteta ukupno mogu trajati 12 meseci (365 dana). Važi za porodiljsko bolovanje za prvo dete, ali i za porodiljsko odsustvo za drugo dete.

Svaka zaposlena žena (zaposlena porodilja) tokom porodiljskog bolovanja i odsusutva može da prima takođe i naknadu zarade, u skladu sa Zakonom o radu. Naknada se isplaćuje u bruto iznosu.

Zato ćemo u nastavku pojasniti dve vrste prava ovih na naknade za vreme porodiljskog odsustva.

  1. Naknada zarade za vreme porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta je primanje koje ostvaruju žene zaposlene kod pravnih i fizičkih lica. Dakle, sa poslodavcem imaju zaključen ugovor o radu ili zasnovan radni odnos.
  2. Ostale naknade za rođenje i negu deteta su novčana primanja koja dobujaju majke koje samostalno obavljaju delatnost.

 

Kada počinje porodiljsko odsusuvo i koliko traje?

 

Porodiljsko odsustvo može da počne najranije 45 dana pre porođaja. Dobija se na osnovu nalaza lekara ginekologa, a najkasnije 28 dana pre termina porođaja.

Kada je u pitanju dužina trajanja porodiljskog bolovanja, ono može trajati najviše 3 meseca, počevši od datuma porođaja. Ta tri meseca čine mesec dana pred porođaj i dva meseca nakon istog. Bolovanje je vezano za porođaj i za oporavak.

Odsustvo sa rada radi nege deteta traje preostalih devet meseci. Nadovezuje se na porodiljsko odsustvo i u kontinuitetu nastavlja, bez obaveze podnošenja dodatne dokumentacije. Dakle, tek kada istekne porodiljsko odsustvo nastavlja se pravo na odsusvo sa rada radi nege deteta. Ono traje ostatku perioda dok ne istekne 365 dana, od početka otvaranja porodiljskog odsustva.

Dakle, porodiljsko odsustvo i odsustvo radi nege deteta zajedno traju ukupno godinu dana (za prvo, drugo dete). Za treće, četvrto i svako naredno dete trajanje se razlikuje.

Izuzetak mogu biti tragične situacije, kao što je smrt novorođenčeta pre isteka trajanja porodiljskog bolovanja ili ukoliko se novorođenče rodi mrtvo. Tada zaposlena porodilja i dalje ima pravo na korišćenje porodiljskog odsustva.

 

Kako se otvara porodiljsko bolovanje?

 

Porodiljsko bolovanje se otvara na osnovu doznake lekara, odnosno na osnovu nalaza nadležnog zdravstvenog organa. Poslodavac ima obavezu samo da donese rešenje o otvaranju porodiljskog odsustva i odsustvu sa rada radi nege deteta, a za rešenje je dovoljna doznaka (izveštaj o privremenoj sprečenosti za rad).

Tokom trajanja porodiljskog bolovanja i odsustva radi nege deteta status zaposlene se ne menja. Kada otvori bolovanje ona ostaje u radnom odnosu, što se može videti i u evidenciji Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja (CROSO).

Isplata naknade zarade za porodiljsko odsustvo pada na teret budžeta Republike Srbije.

 

Odsustvo sa posla radi nege deteta

 

Nakon isteka porodiljskog odsustva, porodilja koja je u radnom odnosu ima pravo na odsustvo sa posla radi nege deteta. Ono traje ostatak perioda do isteka 12 meseci, odnosno dok ne prođe tih 365 dana od kada joj je počelo porodiljsko odsustvo.

Za vreme porodiljskog i odsustva sa posla radi nege deteta ona ima pravo da primi naknadu zarade.

 

Pravo oca na porodiljsko i odsustvo sa posla radi nege deteta

 

Na pitanje da li otac ima pravo da koristi odsustvo sa posla radi nege deteta, odgovor je potvrdan. Pravo mogu koristiti i majka i otac. Pored toga, jedan od usvojitelja, hranitelj, staratelj deteta takođe mogu ostvariti ovo pravo.

Porodiljsko odsustvo korste samo majke. Otac ima pravo da koristi i plaćeno odsustvo po osnovu porođaja supruge.

Slučajevi kada otac deteta može da iskoristi odsustvo sa rada zarad nege deteta su:

  • kada majka napusti dete,
  • ukoliko majka premine,
  • ukoliko je majka iz drugih opravdanih razloga sprečena da koristi ovo pravo, a neki id njih mogu biti izdržavanje kazne zatvora, teža bolest i slično.

U izuzetnoj situaciji porodiljsko može preći na oca, a to je slučaj ukoliko majka premine.

Da zaključimo. Otac može da odsustvuje sa posla radi nege deteta i da prima naknadu zarade i onda kada majka ima zasnovan radni odnos (kada je zaposlena), ali i kada je nezaposlena, odnosno kada nije u radnom odnosu. Nezaposlenost nije uslov.

Da bi mogao da koristi odsustvo neophodno je da ima pisani sporazum sa majkom deteta.

 

Porodiljsko odsustvo i odsustvo radi nege deteta za treće dete

 

Majka, odnosno zaposlena žena, za treće, četvrto i svako naredno novorođeno dete može isto da koristi porodiljsko odsustvo i pravo na odsustvo sa posla radi nege deteta. Odsustvo traje duže, za razliku od odsustva koje koristi za prvo i drugo dete.

Za treće, četvrto i svako naredno novorođeno dete porodiljsko odsustvo i odsustvo radi nege deteta traju ukupno dve godine. Nadovezuju se, tako da odsustvo ukupno može trajati 24 meseci.

Pojašnjenje.

Po isteku porodiljskog odsustva, zaposlena porodilja odsustvuje sa posla radi nege deteta do isteka perioda od dve godine. Pri čemu se kao datum početka takođe računa datum otvaranja porodiljskog odsustva.

Ukoliko se desi situacija da zaposlena rodi troje dece (ili više) odmah ostvaruje pravo na porodiljsko bolovanje i odsustvo u trajanju od dve godine.

Što se tiče prava oca da koristi odsustvo, isto je kao u slučajevima za prvo ili drugo dete. Kada majka opravdano ne može da koristi porodiljsko bolovanje i odsustvo, otac ima pravo da koristi odsustvo za rada radi nege deteta.

 

Plata za vreme porodiljskog odsustva

 

U skladu sa Zakonom o finansijskoj podršci porodica sa malom decom, naknada zarade za vreme porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta se određuje na osnovu zbira mesečnih osnovica na koji su plaćeni doprinosi na sva primanja koja se smatraju zaradom, za period od poslednjih 18 meseci (godinu i po dana) koji prethodi prvom mesecu otpočinjanja porodiljskog odsustva.

Ukoliko je zaposlena bila na trudničkom bolovanju, plate koje je primala tokom trudničkog ne ulaze u osnovicu. U osnovicu ulaze samo prihodi koji su ostvareni za 18 meseci pre otvaranja trudničkog bolovanja. Dakle, posmatrani period za obračun naknade zarade tokom porodiljskog odsustva je poslednjih 18 meseci, koji prethode porodiljskom odsustvu.

Mesečni iznos naknade zarade za vreme porodiljskog bolovanja ne sme biti manji od utvrđene minimalne zarade. Isplaza naknade za porodiljskog vrši se direktno na tekući račun zaposlene porodilje, a isplatu vrši država.

 

Pravo na odsustvo sa rada radi nege deteta i naknadu zarade ako je majka preduzetnik

 

Ukoliko je majka preduzetnik, odnosno ako je otvorila svoju firmu, pravo na odsustvo sa rada radi nege deteta i naknadu zarade može da ostvari otac deteta koji je zaposlen kod poslodavca. Drugim rečima, ako je majka deteta lice koje samostalno obavlja delatnost pravo na odsustvo radi nege deteta i naknadu zarade ima otac.

Ovo pravo može da ostvari i otac novorođenčeta. Kada je majka nosilac porodičnog poljoprivrednog gazdinstva i ima status lica koje samostalno obavlja delatnost.

Ovo pravo na odsustvo radi nege deteta otac može da ostvari tek posle navršena tri meseca života deteta i to za preostali period do godinu dana (preostalih devet meseci), za prvo i drugo dete. Za treće i svako naredno dete ima pravo na period do dve godine.

Osnovica naknade zarade određuje se na osnovu zbira mesečnih osnovica na koji su plaćeni doprinosi na primanja koja imaju karakter zarade, za poslednjih 18 meseci koji prethode prvom mesecu otpočinjanja odsustva zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće majke, odnosno rođenju deteta ukoliko nije korišćeno odsustvo zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće.

 

Ostale naknade za rođenje i negu deteta od 1. avgusta 2023.

 

Ostale naknade po osnovu rođenja i nege deteta i posebne nege deteta, ima pravo da koristi majka za dete koje je rođeno od 1. avgusta 2023. godine i kasnije. Naknadu može da ostvari ako:

  • samostalno obavlja delatnost (preduzetnica);
  • je nosilac porodičnog poljoprivrednog gazdinstva koje ima status lica koje samostalno obavlja delatnost.

Prihodi koje je majka ostvarivala mogu biti:

Naknada zarade po osnovu rođenja i nege deteta se za prvo i drugo dete ostvaruje se za period od 12 meseci (godinu dana), a za treće i svako naredno dete dve godine.

Osnovica za ostale naknade po osnovu rođenja i nege deteta određuje se srazmerno zbiru mesečnih osnovica na koji su plaćeni doprinosi, osim osnovice doprinosa za prihode koji imaju karakter zarade, za poslednjih 18 meseci koji prethode prvom mesecu otpočinjanja odsustva zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće, ili porodiljskog odsustva, ukoliko nije korišćeno odsustvo zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće, odnosno danu rođenja deteta.

 

Prekid porodiljskog odsustva

 

Poslodavac kod koga je majka zaposlena tokom trajanja porodiljskog bolovanja i odsustva radi nege deteta nema pravo da joj u tom periodu prekine radni odnos. Za vreme trudnoće i porodiljskog odsustva, poslodavac ne može zaposlenoj da dodeli otkaz ugovora o radu, niti da je proglasi tehnološkim viškom.

Drugim rečima, firma kao poslodavac je u obavezi da porodilju ima na evidenciji zaposlenih u firmi.

Sa druge strane, ona ima pravo da promeni poslodavca i da potraži drugi posao. Ukoliko dođe do promene, isplata naknade zarade se neće promeniti, niti će se prekinuti. I kod novog poslodavca će ostvariti ovo pravo, a zatim i nastaviti da prima naknadu zarade za preostali period odsustva koje koristi.

Još jedno pravo koje ima svaka porodilja jeste da podnese zahtev za prekid prava isplate naknade zarade za za vreme porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta, pre isteka dužine trajanja.

 

Za sve dodatne informacije oko porodiljskog odsustva i kadrovskih pitanja u vezi sa ljudskim resursima, računovodstvena agencija HLB TM DOO vam može ponuditi sveobuhvatna rešenja oko pravilnog i pravovremenog obračuna zarade. Kontaktirajte nas.

Kontakt