Skrolujte za još

Kako Finansirati Poslovanje Firme iz Inostranstva?

28.07.2024

Kako Finansirati Poslovanje Firme iz Inostranstva?
HLB > Vesti > Clanak > Kako Finansirati Poslovanje Firme iz Inostranstva?

Republika Srbija je atraktivna destinacija za osnivanje kompanija i kada su osnivači rezidenti i kada se radi o nerezidentima, tj. stranci kao osnivači kompanija. Glavni izazov sa kojima se susreću je finansiranje poslovanja iz inostranstva.

Kada kažemo finansiranje poslovanja društva iz inostranstva, odnosi se na pružanje finanskijske podrške od strane nerezidenta, bilo da se radi o fizičkom ili pravnom licu.

Pitanje načina finansiranja iz inostranstva može imati izuzetno važnu ulogu za razvoj preduzeća koja su osnovana da posluju u Srbiji. Npr. zbog proširenja poslovanja, za potrebe istraživanja, zatim za ulaganja u nove tehnologije ili razvijanje novih proizvoda/usluga, zarad proširenja ili uvođenja novih tržišta, zatim za optimizaciju poslovanja ili troškova i slično.

Zato je važno dobro razumeti ko sve može da pruži finansijsku podršku firmama koje su registrovane da svoje poslovanje obavljaju u Srbiji. Tačnije, treba razjasniti ko sve može da finansira poslovanje preduzeća iz inostranstva, a da se pritom obezbedi usklađenost sa ključnim Zakonima koji definišu ovo pitanje.

Dva zakona sa kojima se vrši usklađenost i čiji propisi moraju biti ispoštovani su:

  • Zakon o deviznom poslovanju i
  • Zakon o privrednim društvima.

Pitanje finansijske podrške se nameće kao bitno iz još nekoliko razloga, a u nastavku slede detaljnija objašnjenja i informacije u vezi navedene teme:

  1. na koji način se iz inostranstva može finansirati poslovanje preduzeća u Srbiji;
  2. ko vrši finansiranje poslovanja iz inostranstva (stranci fizička lica ili strana pravna lica).

 

Način finansiranja poslovanja preduzeća u Srbiji iz inostranstva

 

Pravna lica registrovana za obavljanje delatnosti u Republici Srbiji se mogu finanisrati na više načina. Kada su u pitanju osnivači nerezidenti (stranci) najčešći su:

  • finansiranje poslovanja iz inostranstva kroz dodatne uplate nerezidenata kojim se ne uvećava osnovni kapital privrednog društva;
  • finansiranje poslovanja firme iz inostranstva kroz povećanje osnovnog kapitala;
  • finansijski kredit ili zajam iz inostranstva kao vid finansiranja poslovanja;
  • finansiranje poslovanja iz inostranstva kroz pozajmice osnivača nerezidenta.

 

Finansiranje poslovanja kroz dodatne uplate nerezidenta koje ne uvećavaju osnovni kapital društva

 

Finansiranje poslovanja privrednih društava iz inostranstva kroz dodatne nerezidenata kojima se ne uvećava osnovni kapital tog društva definisano je Zakonom o privrednim društvima. Nerezidenti su strani osnivači ili članovi pravnih lica u Srbiji koji imaju mogućnost da izvrše dodatne ili dopunske uplate osnivača i članova društva, tako da ne dođe do povećanja osnovnog kapitala društva.

U skladu sa navedenim zakonom, dodatne uplate ne povećavaju osnovni kapital privrednog društva i one mogu biti samo u novcu. To praktično znači da nerezidenti koji su članovi ili osnivači firme koja posluje u Srbiji mogu uplatiti određenu sumu novca toj firmi, pri čemu na taj način neće doći do povećanja osnovnog kapitala.

Ovo je jedan od načina da se izvrši finansiranje poslovanja pravnog lica od strane nerezidenta. Pored uplate upisanog osnovnog kapitala društva (najmanje 100 dinara za DOO), nerezidenti osnivači ili članovi društva kada izvrše dodatne ili dopunske uplate zapravo na taj način i finansiraju poslovanje preduzeća.

Obaveza za dodatnim uplatama kojima se ne povećava osnovni kapital se definiše osnivačkim aktom ili odlukom skupštine. Određuje se ili srazmerno visini udela osnivača/člana u društvu ili se utvrđuje tačan iznos dodatnih uplata. Osnivačkim aktom ili odlukom skupštine nakon osnivanja firme se mogu odrediti i rokovi za vraćanje dodatnih uplata.

O ovoj temi smo detaljno pisali – dodatne uplate osnivača koje ne povećavaju osnovni kapital društva.

 

Finansiranje poslovanja iz inostranstva i povećanje osnovnog kapitala

 

Finansiranje preduzeća iz inostranstva može da se izvrši i kroz povećanje osnovnog kapitala pravnog lica od strane nerezidenta, kao fizičkog lica. U tom slučaju, nerezident je član tog društva.

Do povećanja osnovnog kapitala društva može doći na sledeći način:

  • kroz uloge nerezidenata (misli se na nerezidenta koji je fizičko lice);
  • kroz pretvaranje (konverziju) potraživanja nerezidenta u osnovni kapital.

Konverzija zajma se odnosi na potraživanja koje nerezident ima prema firmi, kao domaćem pravnom licu rezidentu, a koja se pretvaraju u udeo osnovnog kapitala tog društva.

 

Finansiranje poslovanja kroz kredite sa inostranstvom

 

Privredna društva registrovana za obavljanje delatnosti u Srbiji mogu finansirati svoje poslovanje i kroz kredite iz inostranstva (zajmove), u skladu sa Zakonom o deviznom poslovanju. Finansijski krediti dobijeni iz inostranstva mogu da se koriste za:

  • plaćanje uvoza robe i usluga,
  • finansiranje za izvođenje investicionih radova u inostranstvu koje rezidenti zaključuju u okviru obavljanja svoje delatnosti,
  • za otplatu ranije korišćenih kredita iz inostranstva (refinansiranje).

Kao što se može videti, radi se o vrsti pozajmice. Za druge namene se finanski krediti iz inostranstva za finansiranje poslovanja mogu koristiti samo pod uslovima koje je definisala Narodna banka Srbije.

 

Ko sve može da vrši finansiranje poslovanja iz inostranstva kao nerezident

 

Firma svoje poslovanje u Srbiji može da finansira kroz finanskijski kredit iz inostranstva ili zajam od strane nerezidenta. Nerezident može biti pravno lice, ali isto tako može da se zaduži i kod nerezidenta koji je fizičko lice. Ono može i ne mora biti član tog društva.

Način i uslovi korišćenja finansijskih kredita iz inostranstva definisani su Odlukom o načinu korišćenja finansijskih kredita iz inostranstva. U skladu sa odlukom, nerezidenti koji mogu dati pozajmicu iz inostranstva (finansijski kredit ili zajam) su:

 

Pozajmica nerezidenta kao način finansiranja poslovanja iz inostranstva

 

Strani osnivač ili član DOO preduzeća, bilo da je pravno ili fizičko lice kao nerezident, može kroz pozajmicu da pomogne privrednom društvu registrovanom u Republici Srbiji. Kako bi ova finansijska transakcija bila legitimna potrebno je da se poštuju sve odredbe i propisani uslovi Zakona o deviznom poslovanju.

 

Računovodstvena agencija HLB TM DOO Beograd pruža sveobuhvatne usluge oko osnivanja DOO, uključujući izradu osnovačkog akta, kao i sve povezane aktivnosti u vezi sa poslovanjem privrednih društava u Republici Srbiji. Za stručnu podršku, kao sva dodatna pitanja ili informacije, slobodno nas kontaktirajte.

Kontakt