Skrolujte za još

Upućivanje stranaca na rad u Srbiju – sve što treba znati!

27.05.2024

Upućivanje stranaca na rad u Srbiju – sve što treba znati!
HLB > Vesti > Clanak > Upućivanje stranaca na rad u Srbiju – sve što treba znati!

Srbija je postala izuzetno privlačna destinacija za rad i zapošljavanje stranih državljana, bilo da se radi o zapošljavanju kod domaćih poslodavaca, ili je reč o upućivanju na rad u Srbiju.

Zahvaljujući izmenama u dva aktuelna zakona kojima se reguliše status i zapošljavanje stranaca u Srbiji sada je značajno olakšano rešavanje procedura oko zasnivanja radnog odnosa sa stranim državljanima. Praktično, sve procedure pojednostavljene su kako za domaće tako i za inostrane poslodavce. Izmene se odnose na stavke Zakona o strancima, kao i Zakona o zapošljavanju stranaca.

Drugim rečima, nove promene uticale su na stvaranje još povoljnije poslovne klime u vezi sa boravkom i radom stranaca u našoj zemlji.

Najvažnija izmena tiče se svakako uvođenja jedinstvene dozvole (objedinjena radna i boravišna dozvola). Ona je zapravo u direktnoj vezi sa pojednostavljenim i ubrzanim postupkom ishodovanja boraviše i radne dozvole. Na ovaj način sada se lakše i brže izdaju sve vrste radnih dozvola za strance – za zapošljavanje, samozapošljavanje, kao radne dozvole za posebne slučajeve zapošljavanja, u koje spada upućivanje stranaca na rad u Srbiju.

Stoga, u nastavku sledi više o ovoj temi koja se odnosi na upućivanje inostranih državljana na rad u Srbiju.

 

Šta je radna dozvola za upućena lica na rad u Srbiju?

 

Radna dozvola za upućena lica predstavlja vrstu radne dozvole koja se izdaje zaposlenima u stranim firmama, a koja se prema određenoj potrebi upućuju na rad u Republiku Srbiju. Kao i svaka druga radna dozvola, tako i radna dozvola za upućivanje na rad u RS, omogućava da strani državljani koji su zaposleni kod stranog poslodavca budu upućeni da rade u Srbiji.

Na ovaj način, strani radnici se privremeno upućuju od strane njihovog inostrang poslodavca da tokom određenog perioda borave i rade u Srbiji. Tokom tog perioda do kada su upućeni, strani radnici imaju potpuno pravo da legalno obavljaju sve poslovne aktivnosti koje su u vezi sa delatnošću koju obavljaju, a za koje im je i izdata radna dozvola, koja se sada naziva jedinstvena dozvola.

 

Upućeno lice pojam

 

U skladu sa Zakonom o zapošljavanju stranaca, upućeno lice je strani državljanin koji je zaposlen kod stranog poslodavca. Kod njega ostvaruje prava iz rada i koji ga upućuje na rad kod poslodavca na teritoriji Republike Srbije u ograničenom vremenskom trajanju, nakon čega se vraća na rad kod tog stranog poslodavca.

Da bi upućena lica mogla da rade u Srbiji, radna dozvola koja se za njih izdaje naziva se jedinstvena dozvola za posebne slučajeve zapošljavanja. Skraćen i u praksi prihvaćen naziv je jedinstvena dozvola za upućena lica. Na ovaj način strani državljani se upućuju na privremeni rad u Srbiju. Zatim se nakon isteka tog vremenskog perioda trajanja oni moraju vratiti u svoju državu, odnosno na rad kod stranog poslodavca.

 

Izdavanje jedinstvene dozvole za upućena lica – uslovi

 

Ishodovanje jedinstvene dozvole uslovljeno je procenom ispunjenosti uslova, a koji se odnose kako na zaposlene tako i na tehničke uslove.

U postupak prilikom izdavanja jedinstvene dozvole uključena je organizacija nadležna za poslove zapošljavanja (Nacionalna služba za zapošljavanje). Ona je zapravo i nadležna  da izvrši kompletnu procenu i proveru ispunjenosti uslova za zapošljavanje stranaca, u svim slučajevima.

Provera ispunjenosti uslova se odnosi na sve mogućnosti koje stranci imaju kada je u pitanju njihovo zapošljavanje u Srbiji. Konkretno, misli se i na zapošljavanje stranaca kod rezidentnih poslodavaca, pa tako i na posebne slučajeve zapošljavanja stranaca, kao i na samozapošljavanje.

Odluka o izdavanju jedinstvene dozvole za upućena lica se donosi u roku od 10 dana od datuma prijema zahteva za izdavanje jedinstvene dozvole.

 

Procena za upućena lica

 

Procena za zapošljavanje upućenih lica vrši se davanjem ocene uz opis „ispunjava“ ili „ne ispunjava“ uslove, uz obrazloženje razloga zašto. Kada se odobri zapošljavanje, a u ovom slučaju za posebne slučajeve zapošljavanja za upućena lica, stranac u Republici Srbiji nesmetano može da radi na svim poslovima za koje mu je izdata jedinstvena dozvola za posebne slučajeve zapošljavanja za upućena lica.

Kada se vrši procena za upućena lica, proverava se ispunjenost svih uslova za to lice, koji su definisani Zakonom. U nastavku sledi detaljan opis.

  • Potrebno je da postoji ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, koji se zaključuje između domaćeg poslodavca i stranog poslodavca.
  • Neophodno je da je upućeno lice zaposleno, odnosno radno angažovano kod stranog poslodavca najmanje godinu dana. Takođe, mora biti prijavljeno na obavezno socijalno osiguranje kod stranog poslodavca.
  • Potrebno je da postoji pravni akt između srpske firme i stranog poslodavca o upućivanju na privremeni rad u Srbiju, kojim se utvrđuje način ostvarivanja prava i obaveza iz rada. Akt obavezno mora da sadrži i određene elemente (uslove rada, način obezbeđivanja i visinu zarade, naknadu zarade, radno vreme, način ostvarivanja prava na godišnji odmor, uslove bezbednosti i zdravlja na radu, period rada u Srbiji, kao i način obezbeđivanja smeštaja, ishrane i prevoza za dolazak i odlazak sa posla za vreme trajanja upućivanja na privremeni rad u Republici Srbiji).
  • Potrebno je da postoji izjava da stranac po isteku privremenog upućivanja na rad u Srbiju mora biti vraćen na rad kod stranog poslodavca koji ga je privremeno uputio.

 

Prava i obaveze za upućena lica

 

Kada su u pitanju prava i obaveze iz radnog odnosa, treba naglasiti da upućeno lice tokom rada u Srbiji ne može da ima manja prava od onih koja su propisana Zakonom o radu. Drugim rečima, stranci koji rade u Srbiji ostvaruju sva prava u skladu sa važećim zakonskim propisima. Pored prava, imaju obavezu da poštuju i ispunjavanje svih obaveza koje proizilaze iz radnog odnosa između poslodavca i zaposlenog.

Procena ispunjenosti uslova za upućivanje stranaca na rad u Srbiju se vrši na period do tri godine. Nakon isteka tog roka na koji je radnik upućen ili ako se javi potreba za dodatnim agnažovanjem istog lica, jedinstvena dozvola za upućena lica se može produžiti za isti toliki period (najduže tri godine).

 

Novčane kazne za poslodavce

 

Za neispunjavanje zakonskih odredbi (ukoliko se prekrši zakon) smatraće se da je nastao prekršaj. U tom slučaju, predviđene su novčane kazne za poslodavce.

  • Za pravno lice kao poslodavca novčana kazna za prekršaj iznosi od 800.000 do 2.000.000 dinara.
  • Za preduzetnika poslodavca kazna za prekšaj je od 50.000 do 500.000 dinara.
  • Za odgovorno lice kod poslodavca novčana kazna iznosi od 20.000 do 150.000 dinara.

Prekršaj važi za svakog poslodavca koji privremeno zaposli stranca suprotno ugovoru o poslovno-tehničkoj saradnji. Takođe, važi i za poslodavca koji ne obezbedi ostvarivanje prava i obaveza iz rada u skladu sa aktom o upućivanju.

 

Za sva dodatna pitanja i nedoumice oko zaposlenja stranih državljana u Srbiji, računovodstvena agencija HLB TM DOO vam stoji na raspolaganju. Možemo vam pružiti podršku oko sveobuhvatnih informacija i usluga u vezi sa ishodovanjem jedinstvene dozvole za zapošljavanje stranaca u Srbiji. Kontaktirajte nas.

Kontakt