Skrolujte za još

Zaposljavanje stranaca – Pregled Novina i Izmena Zakona

05.06.2024

Zaposljavanje stranaca – Pregled Novina i Izmena Zakona
HLB > Vesti > Clanak > Zaposljavanje stranaca – Pregled Novina i Izmena Zakona

Nova pravila i izmene Zakona o strancima stupili su na snagu februara 2024. Osnovni razlog promena je da se kroz poboljšane uslove rada i boravka stranaca na srpskom tržištu rada privuče još veći broj stranih državljana, samim tim i olakša njihovo zapošljavanje u Srbiji.

Ciljano su usmerene na sve strance koji razmatraju dolazak u Srbiju, bilo da je reč o stranim državljanima kao nerezidentima ili da se radi o stranim pravnim licima.

Izmene se najviše odnose na produžavanje njihovog perioda boravka i rada u našoj zemlji, ali isto tako i na značajno olakšanu administrativnu proceduru u postupku ishodovanja dozvola. Dugoročne pozitivne promene mogu se posmatrati i sa aspekta benefita za one strance kojima se omogućava dolazak i rad u Srbiju:

  • brzi su rokovi odlučivanja za sve pokrenute zahteve i postupke oko izdavanja dozvola;
  • ubrzana je i olakšana procedura zbog digitalizacije procesa.

U nastavku slede detaljji i sve najznačajnije informacije u vezi sa izmenama Zakona o strancima.

 

Duži period odobrenja za boravak i radne dozvole Srbiji

 

Za razliku od prethodnih propisa na osnovu kojih su se boravak i radna dozvola mogli dobiti na period od godinu dana, novi zakon je sada omogućio znatno produženje ovog roka. Vremenski period privremenog boravka stranaca koji najčešće u Srbiju dolaze zbog zaposlenja je sada produžen, pa tako može biti odobren na period do tri godine.

Tačnije, do tri godine.

Na ovaj način postiže se efikasnost u pogledu rada državnih organa uprave, službi i odeljenja nadležnih za rad sa strancima. Takođe, odnosi se i na institucije koje su zadužene za poslove oko odobravanja viza, boravišnih i radnih dozvola.

Zatim, smanjuju se administrativni troškovi jer nema više ponavljanja istih procedura jednom godišnje (privremeni boravak i viza više se ne produžavaju svake godine).

 

Smanjen period za stalno nastanjenje

 

Izmenom Zakona o strancima smanjen je vremenski period nakon kojeg strani državljani mogu da podnesu zahtev za stalno nastanjenje. Umesto pet godina, kako je bilo po ranijim propisima, sada mogu da zahtevaju stalno nastanjenje posle tri godine.

Najvažniji uslov je da se u zemlji boravi tri uzastopne godine, na osnovu odobrenog privremenog boravka u Srbiji. Odnosi se samo na boravak po osnovu kojeg se može podneti zahtev za stalno nastanjenje. Ostali uslovi koji moraju biti ispunjeni, kao i posebni slučajevi, definisani su Zakonom o strancima.

Zahtev za odobravanje stalnog nastanjenja se može podneti lično, kao i elektronskim putem. Takođe, strani državljanin kome je odobreno stalno nastanjenje nadležni organ izdaje ličnu kartu za stranca. Za preuzimanje je potrebno lično prisustvo stranca, kako bi se uzeli njegovi biometrijski podaci.

 

Digitalizacija procesa ishodovanja dozvola

 

Kada se govori o digitalizaciji, u Srbiji je prepoznat značaj digitalizacije i razvoja elektronske uprave. Uvedeno je i prihvaćeno digitalno osnivanje firmi, zatim elektronsko potpisivanje, a sledeći korak na tom putu je i očekivano digitalizacija postupaka vezana za prava stranih državljana u Srbiji.

U tom smislu, značajna novina odnosi se na kompletnu digitalizaciju administrativne procedure oko ishodovanja privremenog boravka i radne dozvole. Počevši od 1. februara 2024. godine, postupci pribavljanja boravišne dozvole (privremenog boravka), kao i radne dozvole su u potpunosti digitalizovani.

Kompletna administracija sada se radi onlajn, putem portala eUprave, preko koga sva lica iz dijaspore sada elektronski mogu obaviti veliki broj radnji. Ova mogućnost važi kako za srpske državljane koji žive i rade u dijaspori (inostranstvu), tako i za strane državljane.

Takođe, digitalizacija uključuje i onlajn apliciranje za Vizu D. Strani državljani koji u Srbiju dolaze radi zapošljavanja, a kojima je za ulazak u zemlju potrebna Viza D (viza za duži boravak) mogu da podnesu onlajn zahtev za aplikaciju. Apliciranje za Vizu D po osnovu zapošljavanja vrši se isključivo preko portala eKonzulata.

 

Izdavanje jedinstvene dozvole

 

Još jedna novina koja ujedno i prati tok uvođenja digitalizacije je jedinstvena dozvola. Može se reći i da je jedna od najvažnijih promena uređena kroz Zakon o strancima, jer se tiče izdavanja jedinstvene dozvole za boravak i rad stranaca u Republici Srbiji. Ona predstavlja objedinjenu dozvolu za privremeni boravak i rad stranih državljana u Republici Srbiji.

Drugim rečima, to je sada jedna integrisana dozvola umesto dve odvojene – 1. dozvola za privremeni boravak i 2. radna dozvola. Kao takva, odobrena jedinstvena dozvola daje strancima pravo na privremeni boravak i rad u Republici Srbiji. Stranac je dužan da to poštuje i boravi u skladu sa razlogom zbog koga je izdata.

Zahtev za izdavanje ili produženje jedinstvene dozvole se podnosi elektronski putem, kroz jedinstveni portal za strance. Može se izdati na period do tri godine, a takođe se za isti period može i produžiti.

Izdaje se u obliku biometrijske kartice koja sadrži sve osnovne elemente koje tresu ranije sadržale dve odvojene dozvole. Tu spadaju podaci o vrsti dozvole, zatim lični podatke o strancu, rok važenja, kao i podaci o organu izdavanja. Kao takva, ona predstavlja dokaz o identifilaciji, kao i o njegovom legalnom boravku u zemlji.

 

Povećan broj osnova za apliciranje za privremeni boravak u Srbiji

 

Sledeća izmena odnosi se na veći broj osnova za odobravanje privremenog boravka u RS. U skladu sa Zakonom o strancima, ukoliko se smatra interesom Republike Srbije, Vlada posebnim aktom može da utvrdi posebne kategorije stranaca, kao i kriterijume, način i uslove za odobravanje privremenog boravka strancima.

U ove specifične kategiorije stranih državljana spadaju:

  • stranci investitori u Republici Srbiji,
  • stranci talenti,
  • stranci koji su uključeni u inovacione delatnosti,
  • stranci srpskog porekla,
  • stranci digitalni nomadi,
  • stranci sa visokim kvalifikacijama,
  • druge kategorije za koje se utvrdi da spadaju u specifične kategorije stranaca.

Prema dosadašnjim propisima, privremeni boravak, kao dozvola za boravak stranog državljanina u Republici Srbiji, može biti odobren strancu koji namerava da boravi u Republici Srbiji po različitim osnovama:

  • zapošljavanje;
  • školovanje ili učenje srpskog jezika;
  • studiranje;
  • učestvovanje u programima međunarodne razmene učenika ili studenata;
  • stručne specijalizacije, obuke i prakse;
  • naučno istraživački rad ili druge naučno obrazovne aktivnosti;
  • spajanje porodice;
  • obavljanje verske službe;
  • lečenje ili nega;
  • vlasništvo nad nepokretnosti (kupovina nekretnine);
  • humanitarni boravak;
  • status pretpostavljene žrtve trgovine ljudima;
  • status žrtve trgovine ljudima;
  • drugi opravdani razlozi u skladu sa zakonom ili međunarodnim ugovorom.

Podsetimo se, u prvom nabrajanju spomenuli smo specifične kategorije kao novinu, ukoliko se smatra interesom.

Kada je u pitanju zapošljavanje stranaca, misli se na svaku vrstu zapošljavanja i zasnivanja radnog odnosa za strane državljane. U ovom slučaju za njih se izdaje jedinstvena dozvola i tu spadaju:

  • zapošljavanje kod poslodavca;
  • za posebne slučajeve zapošljavanja, u šta spada i upućivanje na rad;
  • samozapošljavanje (osnivanje firme).

Pored zapošljavanja, jedinstvena dozvola odobrava se i strancu koji namerava da boravi i radi u Republici Srbiji, odnosno da obavlja stručnu specijalizaciju, obuku i praksu. U svim ostalim slučajevima se izdaje dozvola za privremeni boravak.

Boravak se odobrava strancu koji namerava da boravi duže od 90 dana u Srbiji, a u periodu od 180 dana, zatim duže od perioda boravka određenog međunarodnim ugovorom, odnosno duže od perioda na koji je izdata viza za duži boravak. Pisali smo detaljno o ovoj temi.

 

Veće novčane kazne za poslodavce

 

Poslodavci (pravna lica) koji ne poštuju zakonske odredbe i zaposle strane državljane suprotno zakonu, biće novčano sankcionisani. Novčana kazna za ovaj privredni prestup kreće se između 800.000 i 2.000.000 dinara. Zatim, sledi i novčana kazna za odgovorno lice u firmi, kao pravnom licu, a iznosi između 50.000 do 150.000 dinara.

Za poslodavca preduzetnika novčana kazna za kršenje zakona iznosi od 100.000 do 500.000 dinara.

Još jedna novina po pitanju pooštrene kontrole odnosi se na mogućnost mere zabrane obavljanja delatnosti. Ukoliko stranac po osnovu pozivnog pisma firme dođe u Srbiju, a zatim boravi i radi na nezakonit način, pri tome ako poslodavac kao pozivar ne preuzme mere da obezbedi uslove za zakonit boravak i rad stranca po osnovu vize za duži boravak za zapošljavanje, biće dodatno sankcionisan. Drugim rečima, poslodavcu može biti izrečena mera zabrane obavljanja delatnosti.

 

Agencija za računovodstvene usluge HLB TM DOO pruža stručne usluge podnošenja zahteva i ostale prateće dokumentacije za izdavanje jedinstvenih dozvola strancima. Kontaktirajte nas.

Kontakt