Skrolujte za još

Kako koristiti Paypal u Srbiji – mogućnosti i mane

нов 19, 2017

hero
HBL > Online poslovanje > Kako koristiti Paypal u Srbiji – mogućnosti i mane

Značajna informacija je da PayPal u Srbiji konačno mogu da koriste domaće firme koje svoje poslovanje obavljaju preko interneta. One koriste ovaj način plaćanja kako bi naplatili prodate proizvode i usluge od svojih kupaca iz inostranstva.

PayPal je tematika koja još uvek nije dovoljno poznata, pa je česta tema blogera, frilansera, medija, preduzetnika i svih ostalih koji prate i nestrpljivo čekaju novosti i promene. Najčešće teme i postavljena pitanja su – da li je omogućen u Srbiji, kako da se prebaci novac na Visa karticu, kako se plaća, kako se podiže novac, koja je provizija, da li postoji porez.

Šta je PayPal, kako se koristi u Srbiji i da li pravna lica mogu da koriste PayPal su najznačajnija pitanja za svaku firmu koja posluje online. Otvaranje PayPal naloga kao i PayPal provizija su takođe značajne teme koje zaslužuju posebnu pažnju.

 

Šta je Paypal?

 

PayPal je američka kompanija čija je glavna delatnost izdavanje elektonskog novca i pružanje usluga koje su povezane sa plaćanjem. Osnovana je 1998. godine sa sedištem u Kaliforniji, a u Evropi je sedište u Luksemburgu.

Osnovna delatnost koju obavlja PayPal je pružanje usluga platnog prometa koje su povezane sa elektronskim novcem. Često dolazi do zabune i važno je naglasiti da PayPal nije banka jer ne koristi sredstva korisnika za svoje potrebe, niti se zaračunava kamata. Takođe, on ne stvara novac i sredstva korisnika na nalogu PayPal-a nisu depozit.

Svoje poslovanje u Evropi obavlja preko posebnog pravnog lica sa sedištem u Luksemburgu, koje je tamo registrovano kao kreditna organizacija za kontrolu transakcija preko ovog servisa.

PayPal u Srbiji za platni promet sa građanima i firmama obavlja preko nerezidentnog pravnog lica iz Singapura, zato što naša zemlja nije članica Evropske unije.

PROČITAJTE JOŠ: PAYPAL U SRBIJI – VODIČ KROZ ZAKONSKI OKVIR (DRUGI DEO) >>

Jedan je od najpoznatijih sistema za plaćanje i naplatu preko interneta, koji ima preko 203 miliona otvorenih naloga širom sveta, a dostupan je u 202 zemlje i podržava 25 različitih valuta. Korisnici PayPal-a nazivaju se rezidenti, a mogu biti i fizička i pravna lica.

U Srbiji je počeo sa radom aprila 2013. godine, ali je nakon dve godine omogućena i naplata, tj. da rezidenti mogu da primaju novac iz inostranstva, odnosno da u devizama naplaćuju svoju robu i usluge.

Ranije je rezidentima bilo omogućeno samo da u devizama plaćaju – kupuju robu i usluge iz inostranstva. Ali, međusobne transakcije putem PayPala među rezidentima u Srbiji još uvek nisu omogućene.

 

Paypal karakteristike

 

PayPal za pravna lica omogućava plaćanje i primanje novca elektronskim putem od strane trećih lica. Omogućava da se novac iz banke ili novac sa kartice pretvori u elektronski novac, kao i da se izvrši njegovo slanje pravnim, kao i fizičkim licima.

Bavi se pružanjem usluga platnog prometa samo u vezi sa elektronskim novcem, odnosno vrši transfer elektronskog novca. On je posrednik u elektronskom poslovanju jer sve delatnosti koje obavlja vezane su za posredovanje u elektronskom poslovanju za online plaćanja prilikom prodaje robe i usluga preko interneta, kao i za prenos elektronskog novca svojim korisnicima.

 

Korisnik sa svog PayPal naloga može da:

 • šalje i prima novac sa rezidentima u inostranstvu,
 • može da naplati svoju robu ili usluge preko online prodavnice,
 • može da zadrži novac na PayPal nalogu,
 • novac može lako da prebaci na katricu ili na svoj bankovni račun.

PayPal nije jeftin jer zaračunava proviziju za transakcije i to prilikom svake uplate na PayPal nalog, ali i prilikom povlačenja novca sa naloga na račun ili karticu.

 

# Paypal u Srbiji – da li je legalan

 

U daljem tekstu objasnićemo kako PayPal u našoj zemlji može da se koristi legalno, a kada ne.

U Srbiji se međusobna plaćanja (plaćanje između rezidenata) mogu izvršiti samo preko institucija elektronskog novca koje imaju dozvolu Narodne banke Srbije za izdavanje elektronskog novca. Tu spadaju domaće institucije, dok strane institucije elektronskog novca ne spadaju.

Onako kako naš Zakon tumači PayPal jeste kao stranu instituciju elektronskog novca. Prema zvaničnom saopštenju Narodne banke Srbije, u Srbiji jeste dozvoljeno obavljanje platnog prometa sa inostranstvom preko stranih institucija elektronskog novca.

PROČITAJTE JOŠ: KAKO KORISTITI PAYONEER ZA TRANSFER NOVCA U SRBIJI >>

PayPal u Srbiji dozvoljava rezidentima da slobodno obavljaju platni promet sa inostranstvom, tj. da primaju elektronski novac i naplaćuju prodatu robu ili usluge, kao i da iste plaćaju preko interneta.

To u prevodu znači da u Srbiji fizička i pravna lica mogu da koriste PayPal za plaćanje, kupovinu i naplatu ka inostranstvu potpuno legalno, ali postoje neka ograničenja.

Domaća fizička i pravna lica međusobno ne smeju da obavljaju platni promet putem PayPal-a u Srbiji, jer on ne podržava dinar kao valutu.

Zakon o deviznom poslovanju PayPal u Srbiji posmatra kao stranu instituciju elektronskog novca i zbog toga nije moguće međusobno plaćanje i obavljanje transakcija putem PayPal-a između firmi u Srbiji.

Drugim rečima, primanje novca od kupaca iz inostranstva i plaćanje dobavljačima u inostranstvu je legalno, a primanje novca od kupaca iz Srbije i plaćanje dobavljačima u Srbiji pitem PayPal-a nije legalno.

PayPal će moći da koriste za obavljanje transakcija u platnom prometu tek onda kada se registruje u Srbiji, a od NBS dobije licencu i dozvolu za elektronsko izdavanje novca u zemlji.

 

# Otvaranje i korišćenje Paypal naloga

 

Da bi se koristio, neophodno je da se otvori PayPal korisnički nalog.

Prvi korak je otvaranje PayPal naloga, direktno sa njihovog sajta. Otvaranje za fizička lica je kroz lični nalog, a za pravna lica kroz poslovni nalog.

PayPal registracija je besplatna, a nalog se otvara kroz par koraka. Neophodno je da se:

 • kreira i aktivira nalog, a zatim isti poveže sa postojećom karticom ili računom banke,
 • verifikuje PayPal nalog kroz određene podatke na kartici,
 • da se plati iznos od 1,5 EUR-a radi verifikacije i potvrde identiteta (ovaj iznos se refundira korisniku).

Podaci koji se unose su email adresa, podaci o fizičkom ili pravnom licu i valuta. Zatim, potrebno je da imate Visa karticu koja može da se koristi i za offline i za online plaćanja. Karticu i nalog je potrebno verifikovati, pri čemu vas PayPal u startu zadužuje sa 1,5 eura, koji se ubrzo refundiraju.

Kada isplaćujete sa PayPal naloga, novac se može povući i sa povezanog deviznog računa. Pre same isplate obavezno podesite da se kurs konvertuje u eure.

Primljen novac ne mora odmah da se podigne sa naloga. Ako želite da ga podignete, potrebno je da se povuče (withdraw) sa PayPal naloga i prebaci na povezanu i verifikovanu Visa karticu. U roku od najviše sedam dana novac će biti prebačen na Visa karticu.

PROČITAJTE JOŠ: KAKO FUNKCIONIŠE PAYONEER KARTICA? >>

Pravna lica – pravdanje isplata se takođe odvija jednostavno, samo ako radite ispravno i poštujete Zakon. Iznos koji ste uplatili na devizni račun pravdate izveštajem o uplati sa PayPal naloga.

Provizija za usluge PayPal naloga nije mala i iznosi oko 3,5% od transakcije. Pored toga, za svako povlačenje novca i prebacivanje na Visa karicu skida se fiksni trošak od 4$.

Kolika će biti provizija zavisi od zemlje odakle potiče uplatilac. Za povlačenje novca na katicu potrebno je da imate VISA karticu, jer druge nisu prihvaćene od strane PayPal-a.

 

# Koliko je paypal siguran

 

Prilikom otvaranja naloga nije potrebno ostavljati dodatne podatke o jednom ili više računa u banci, niti o kreditnim karticama. Zbog toga je on jedan od najsigurnijih načina za obavljanje transakcija online.

Sistem zaštite PayPala je usavršavan i postavljen na visok nivo, tako da se politikom zaštite kupaca i prodavaca, kupcima omogućava podnošenje zalbe u kratkom roku, a prodavcima da se zaštite od neosnovanih žalbi.

PayPal za pravna lica može biti ponekad rizičan. Prodavac dobija elektronski pregled i izveštaj o uplatama u kome stoje podaci uplatioca, ali u momentu plaćanja PayPal ne nože da utvrdi rezidentnost uplatioca. Ove podatke prodavac dobija naknadno, nakon izvršenog plaćanja, pa zbog toga postoji određeni rizik za sve fime koje svoje poslovanje obavljaju isključivo preko interneta.

 

# Prednosti i mane

 

Glavne prednosti i mane ovog servisa mogu se svrstati u nekoliko teza.

Prednosti su:

 • najpoznatiji servis,
 • pouzdana i sigurna isplata,
 • jednostavan za aktivaciju i korišćenje,
 • omogućene su sve transakcije sa inostranstvom u devizama.

 

PayPal ima još jednu važnu prednost u odnosu na ostale načine online plaćanja, jer se smanjuje zloupotreba informacija zbog besplatnog otvaranja naloga. Ako kupac želi da kupi nešto preko online prodavnice nema obavezu da prilikom plaćanja ostavlja broj svoje kartice ili računa banke.

 

Mane su:

 • domaći platni promet se odvija u dinarima, a kroz PayPal se plaća u devizama,
 • iako je omogućeno da novac izlazi iz zemlje, nije moguće da se stranim devizama trguje unutar granica,
 • velike provizije,
 • isplata na Visa karticu se čeka nekoliko dana.

Kakva su vaša iskustva? Da li ste nekada koristili PayPal?Ako vam je koristan ovaj članak podelite ga sa nekim kome može biti koristan.

Mi se bavimo pružanjem knjigovodstvenih usluga za pravna lica. Ako su vam potrebne usluge naše agencije za knjigovodstvene usluge, budite slobodni da nas kontaktirate, kako bi Vam u najkraćem roku izašli u susret.

Kontakt