Skrolujte za još

Vodič za Radno Angažovanje Stranaca: Pitanja i Odgovori

15.06.2024

Vodič za Radno Angažovanje Stranaca: Pitanja i Odgovori
HLB > Vesti > Clanak > Vodič za Radno Angažovanje Stranaca: Pitanja i Odgovori

Prilikom radnog angažovanja ili zapošljavanja stranaca u Srbiji primenjuju se nova pravila utvrđena izmenama i dopunama Zakona o strancima i Zakona o zapošljavanju stranaca.

U nastavku slede najznačajnija pitanja i odgovori u vezi sa primenom izmenjenih pravila Zakona o strancima, a koja u praksi stvaraju veliku dilemu kako poslodavcima tako i stranim državljanima.

 

Kada je obaveza firme da sprovede test tržišta rada?

 

Poslodavac ima obavezu da sprovede test tržišta rada samo kada je u pitanju postupak izdavanja jedinstvene dozvole za zapošljavanje. Kod drugih osnova kao što su upućivanje na rad u Srbiju, kretanje u okviru privrednog društva, nezavisni profesionalac, osposobljavanje i usavršavanje, kao i samozapošljavanje, obaveza sprovođenja testa tržišta rada ne sprovodi.

Sprovođenje testa tržišta rada podrazumeva da se strani državljanin može zaposliti u Republici Srbiji tek kada se ustanovi da na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje ne postoje nezaposleni rezidenti. Odnosno, misli se na srpske državljane koji ispunjavaju uslove iz zahteva poslodavca za konkretno radno mesto.

U skladu sa Zakonom o zapošljavanju stranaca, period sprovođenja testa tržišta rada traje 4 dana.

Zahtev za sprovođenje testa tržišta rada je od 1. februara 2024. godine sastavni deo zahteva za izdavanje jedinstvene dozvole za zapošljavanje. Podnosi se elektronski, putem Portala za strance ili na portalu eUprava. Test tržišta rada važi 60 dana od dana podnetog zahteva za njegovo sprovođenje.

Kada se evidentira zahtev za testom tržišta rada generiše se i ID broj tog zahteva. Ako poslodavac, međutim, prilikom podnošenja zahteva za izdavanje jedinstvene dozvole već poseduje validan ID broj, upisuje ga u odgovarajuće polje i nema obavezu da pokreće novi test tržišta rada.

 

Da li se zahtev za sprovođenje testa tržišta rada podnosi u elektronskoj formi?

 

Počevši od 1. februara 2024. godine, Zahtev za sprovođenje testa tržišta rada podnosi se isključivo elektronskim putem. Mogućnost da se test tržišta rada podnosi putem mejla ili u papirnoj formi više ne postoji (bilo je moguće zaključno sa 31.01.2024. godine).

Ovaj zahtev se Nacionalnoj službi za zapošljavanje sada podnosi isključivo elektronski. Zahtev se popunjava onlajn na Portalu eUprave ili direktno u onlajn formi u okviru zahteva za izdavanje jedinstvene dozvole za zapošljavanje na Portalu za strance.

 

Na koji način se poslodavcu dostavlja izveštaj o sprovedenom testu tržišta rada?

 

Izveštaj o sprovedenom testu tržišta rada za stranca koga firma želi da zaposli se tom poslodavcu dostavlja na sledeći način.

Nacionalna služba za zapošljavanje mejlom šalje izveštaj firmi, tj. poslodavcu, sve do trenutka kada se uspostavi usluga njegovog dostavljanja putem Portala za strance.

 

Da li poslodavac mora da podnese zahtev za sprovođenje testa tržišta rada pri podnošenju zahteva za izdavanje nove jedinstvene dozvole?

 

Izmenom Zakona o strancima propisana je obaveza da se jedinstvena dozvola može odobriti na period do tri godine. Kada je u pitanju izdavanje nove jedinstvene dozvole, poslodavac jeste u obavezi da podnese zahtev za sprovođenje testa tržišta rada prilikom podnošenja tog zahteva.

Sa druge strane, nije u obavezi da sprovede test tržišta rada za produženje postojeće jedinstvene dozvole za zapošljavanje.

 

Koja pravila se primenjuju kada je dozvola za rad izdata na period koji je kraći od perioda odobrenog privremenog boravka?

 

Postoje situacije poput sledeće. Strancu je važeća radna dozvola izdata na period koji je kraći od perioda odobrenog privremenog boravka. Poslodavac želi da je produži do važenja boravka, a to se pada nakon 1. februara 2024. kada su stupile na snagu nove izmene Zakona o strancima.

U navedenom treba postupiti na sledeći način.

Strani državljanin kome je odobren privremeni boravak prema propisima koji su važili do 1. februara 2024. radnu dozvolu je mogao ishodovati u skladu sa propisima koji su bili na snazi u vreme odobrenja tog privremenog boravka. Prema opisanoj situaciji, dozvola za rad se produžava primenom Pravilnika o dozvolama za rad koji je važio u vreme odobrenog privremenog boravka.

 

Da li poslodavac sa strancem može da zaključi ugovor o radu na neodređeno vreme?

 

Stranci koji se zapošljavaju u Srbiji mogu sa poslodavcem da zaključe ugovor o radu i zapošljavanjem zasnuju radni odnos, u skladu sa Zakonom o radu. Imaju pravo da se zaposle kako na određeno vreme, tako i za stalno (na neodređeno vreme). Pored ugovora o radu koji im garantuje radni odnos (prava i obaveze iz radnog odnosa), firme sa inostranim državljanima mogu da zasnuju i neku drugu vrstu ugovora o radnom angažovanju bez zasnivanja radnog odnosa. Stranci i na osnovu tih ugovora mogu da ostvare određena prava, u skladu sa Zakonom.

Kada je u pitanju prestanak radnog odnosa, strancima isti može prestati istekom ugovora o radu, odnosno u skladu sa razlozima za prestanak radnog odnosa koji su definisani Zakonom o radu. Takođe, radni odnos im može prestati i prestankom važenja jedinstvene dozvole.

 

Mogućnost promene poslodavca bez promene jedinstvene dozvole

 

Prema ranijim propisima, kada stranac koji ima važeću radnu dozvolu menja poslodavca, tj. firmu u kojoj će raditi, bilo je potrebno da se za njegovo novo radno angažovanje pribavi nova radna dozvola. Tako je bilo sve do 1. februara 2024. godine, a kada je uvedena jedinstvena dozvola kao objedinjena dozvola za boravak i rad stranaca u Srbiji, pravila su promenjena.

Nakon usvojenih izmena, procedura je pojednostavljena. Omogućeno je pribavljanje posebnog akta, tačnije saglasnosti, koja omogućava strancu promenu poslodavca bez obaveze pribavljanja nove jedinstvene dozvole, kao i bez menjanja postojeće. Saglasnost izdaje Nacionalna služba za zapošljavanje (kod NSZ se pribavlja), a tokom perioda važenja jedinstvene dozvole ona strancu omogućava sledeće:

  • promenu osnova rada,
  • promenu poslodavca,
  • zapošljavanje kod dva ili više poslodavca tokom perioda važenja jedinstvene dozvole.

 

Mogućnost promene pozicije kod istog poslodavca bez saglasnosti Nacionalne službe za zapošljavanje

 

Prema ranijim propisima, u slučajevima kada stranac menja poziciju, tačnije radno mesto u istoj firmi, poslodavac je bio u obavezi da podnese novi zahtev za radnu dozvolu za tu novu poziciju. Sada je to olakšano, jer poziciju može promeniti bez saglasnosti.

Prema aktuelnom zakonu, kada stranac menja radno mesto ili poziciju unutar iste kompanije u kojoj je zaposlen, nije potrebno da se pribavlja saglasnost Nacionalne službe za zapošljavanje.

 

Mogućnost uvođenja kvota ili ograničenja za zapošljavanje stranaca

 

Mogućnost uvođenja kvota ili ograničenja za zapošljavanje stranaca se može uvesti u slučajevima kada dođe do poremećaja tržišta rada. Ova mogućnost je kao odluka definisana Zakonom o zapošljavanju stranaca.

Kada je u pitanju Republika Srbija i trenutno stanje na domaćem tržištu rada, ne postoji utvrđena kvota kojom se ograničava broj stranih radnika kojima bi se izdala jedinstvena dozvola za potrebe zapošljavanja.

 

Mogućnost promene radnog mesta u okviru istog poslodavca za vreme važenja radne dozvole

 

Strani državljani u Republici Srbiji se mogu zaposliti na poslovima za koje im je izdata jedinstvena dozvola za zapošljavanje, za posebne slučajeve zapošljavanja, ili za samozapošljavanje.

Novi Zakon o strancima definiše da stranci koji imaju odobrenu jedinstvenu dozvolu nisu u obavezi da obaveste Nacionalnu službu za zapošljavanje ukoliko dođe do promene pozicije u okviru iste firme. Za vreme važenja jedinstvene dozvole mogu da promene radno mesto kod istog poslodavca, bez potrebe da pribave saglasnost od NSZ.

U skladu sa Pravilnikom o izdavanju jedinstvene dozvole za privremeni boravak i rad stranca koji je bio na snazi do 1. februara 2024. godine propisano je sledeće. – I stranac kome je odobren privremeni boravak i izdata radna dozvola u skladu sa tadašnjim propisima, može da promeni radno mesto u okviru istog poslodavca bez posebne saglasnosti NSZ.

S’ tim u vezi, od 1.februara 2024. go­di­ne, strani državljani za vreme važenja radne dozvole mogu promeniti radno mesto u okviru iste firme i o tome ne moraju da obaveste NSZ.

 

Rok za početak radnog odnosa nakon dobijanja jedinstvene dozvole

 

Neki rok za stranac počne da radi koji počenje od dana izdavanja radne dozvole više ne postoji, jer su odredbe izbrisane. U tom smislu, rok za početak stupanja stranca u radni odnos od dana izdavanja dozvole za rad sada ima novi tretman, uzimajući u obzir da su stupile na snagu nove odredbe Zakona o strancima.

Odnosi se i na odredbu o poništavanju – ne može da se poništi ako se ne ispoštuje propisan rok jer on i ne postoji. Pritom, Ministarstvo unutrašnjih poslova donosi konačnu odluku u jedinstvenom postupku.

U skladu sa Pravilnikom o izdavanju jedinstvene dozvole za privremeni boravak i rad stranaca, njima se već nakon uzetih biometrijskih podataka može izdati potvrda o započetom procesu izdavanja jedinstvene dozvole, koja se izdaje u formi kartice. Potvrda sadrži evidencijski broj stranca, a na osnovu tog broja firma može da ga kao radnika prijavi na obavezno socijalno opsiguranje.

Drugim rečima, da bi strani državljanin počeo da radi nije potrebno da čeka da mu se izda kartica jedinstvene dozvole. Sa tom potvrdom koju dobije može da bude prijavljen na obavezno socijalno osiguranje, a zatim i da nakon toga počne da radi kod poslodavca. Drugim rečima, može krenuti da radi dok traje postupak, tj. dok čeka da mu jedinstvena dozvola bude odobrena.

 

Rok za obaveštavanje nadležnih organa kada stranac promeni adresu stanovanja

 

Novim Zakonom o strancima napravljena je razlika između adrese boravišta stranca i njegove adrese stanovanja. Zatim, postoji i rok u kojem stranac koji je promenio adresu stanovanja treba da obavesti nadležni organ o tome.

Adresa stanovanja predstavlja adresu na kojoj je stranac prijavljen i na kojoj namerava da boravi tokom odobrenog privremenog boravka u Srbiji. Kada ili ukoliko promeni adresu stanovanja, u roku od tri dana mora da obavesti nadležni organ o toj nastaloj promeni.

 

Boravak stranca manje od polovine vremena na koje mu je odobrena jedinstvena dozvola za boravak i rad

 

Postavlja se pitanje da li stranac može da boravi u Srbiji manje od polovine vremena na koje mu je odobrena jedinstvena dozvola za boravak i rad.

Ono što sigurno jeste je da zahtev za produženje privremenog boravka ili jedinstvene dozvole za boravak i rad može biti odbijen ukoliko prethodni boravak u zemlji nije opravdan. Odnosno, može se reći i ako nije korišćen u svrhe kako je odobren.

Strani državljani su u obavezi da u Srbiji borave i rade u skladu sa osnovom odobrenog boravka. Takođe, ovo pravilo se odnosi i na strance kojima je već izdata jedinstvena dozvola. Dužni da u zemlji borave u skladu sa osnovom izdate jedinstvene dozvole. Ukoliko dođe do kršenja pomenutih pravila, nastaje prekršaj.

Kada je u pitanju odsustvo stranca iz zemlje koji već ima odobrenu jedinstvenu dozvolu, on je dužan da dodatno vodi računa prilikom izlaska iz zemlje o opravdanosti razloga za to odsustvo i putovanje iz zemlje.

Kada se pokrene postupak za produženje jedinstvene dozvole, svaki zahtev se pojedinačno posmatra. To se odnosi i na utrvrđivanje razloga za odsustvo iz zemlje, tačnije da li su opravdani.

 

Pojam elektronskog, odnosno digitalizovanog dokumenta za potrebe podnošenja zahteva za izdavanje jedinstvene dozvole

 

Elektronski dokument predstavlja skup odgovarajućih podataka koji su izvorno nastali u elektronskom obliku.

Digitalizovani dokument predstavlja dokument koji je nastao digitalizacijom izvornog dokumenata. To je dokument koji je konvertovan iz oblika koji nije elektronski u oblik elektronskog dokumenta. Najčešće su kao skenirani dokumenti.

 

Za konsultacije i stručnu podršku oko postupka pribavljanja dozvola za boravak i rad stranih državljana u Republici Srbiji, kontaktirajte nas. Računovodstvena agencija iz Beograda HLB TM DOO posvećena je svojim klijentima, kao i pružanju profesionalnih usluga što uključuje sveobuhvatnu podršku u procesu ishodovanja svih dozvola za strane državljane.

Kontakt